Τι είναι το Ghost

Ghost 15 Απρ 2020

Παρακολουθούσα την εξέλιξη του Ghost από το ξεκίνημα του στο KickStarter ο σχεδιασμός σε συνδυασμό με το ότι είναι πλήρως παραμετροποίησιμο  και ανοιχτού κώδικα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.
Το Ghost είναι μια σχετικά καινούργια blogging πλατφόρμα η οποία ξεκίνησε προς τα τέλη του 2013, είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε συνδυασμό με την απλότητα του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων χρηστών.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες, το Ghost αφοσιώνεται αποκλειστικά και μόνο στο blogging και τον casual blogger, παρέχοντας ένα καλαίσθητο και άψογα διαμορφωμένο κειμενογράφο από το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να γράφει κείμενα, να ανεβάζει εικόνες, να προσθέτει συνδέσμους, βίντεο κ.τ.λ. με μεγάλη ευκολία.

Το Ghost είναι εντελώς δωρεάν για όσους το κάνουν εγκατάσταση σε δικό τους server (web hosting – όπως ακριβώς συμβαίνει και με το WordPress.org), ειδάλλως τα πακέτα του ξεκινάνε από τα 29-ετησίως/36-μηνιαίως δολάρια το μήνα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια δοκιμαστική έκδοση 14 ημερών για όσους θέλουν να το τεστάρουν για αρχή.

Highlights

 • Περιλαμβάνει τον καλύτερο και πιο απλό κειμενογράφο που υπάρχει στην αγορά (προσωπική άποψη).
 • Είναι από μόνο του βελτιστοποιημένο για SEO, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις plugin να κάνεις ρυθμίσεις κλπ, απλά γράφεις!
 • Σου επιτρέπει να δημιουργείς τα δικά σου themes, είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και μπορείς να αγοράσεις themes τρίτων.
 • Είναι ταχύτατο λόγω αρχιτεκτονικής και Javascript.

Γιατί επέλεξα το Ghost για αυτό το Blog και όχι το WordPress

 • Το Ghost μου αρέσει περισσότερο για blogging πλατφόρμα γιατί έχει μίνιμαλ σχεδιασμό και μου επιτρέπει να επικεντρώνομαι στο περιεχόμενο.
 • Εχω γνώσεις σε επίπεδο Developer οπότε τις όποιες αλλαγές θέλω να κάνω στο frontend το Ghost λόγω αρχιτεκτονικής μου επιτρέπει να τις υλοποιήσω πιο εύκολα και γρήγορα σε αντίθεση με το WordPress.
 • Εχει πολύ καλύτερο κειμενογράφο από το WordPress.
 • Δεν μπλέκεις καθόλου με πρόσθετα, τα γνωστά plugin που προσθέτεις στο WordPress.
 • Το WordPress είναι ένα καταπληκτικό CMS όπου μπορείς να δημιουργήσεις επαγγελματικές ιστοσελίδες εταιρειών, ecommerce/e-shops κ.α. αλλά κατά τη γνώμη μου έχει ξεφύγει αρκετά από τον αρχικό του στόχο ως blog CMS.

Για ποιόν είναι το Ghost

 • Το Ghost έχει σχεδιαστεί για bloggers που θέλουν να αναπτύξουν ενεργά μια επιχείρηση γύρω από το περιεχόμενό τους.Είναι ευέλικτο και μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας.
 • Σαν blogger δεν θα δυσκολευτείτε να δημοσιεύσετε περιεχόμενο σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε τροποποιήσεις και να ενσωματώσετε εργαλεία απαιτεί να έχετε γνώση κώδικα (html, css, javascript) ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο έτοιμο θέμα που έχει τις δυνατότητες που σας ενδιαφέρουν.
 • Το Ghost είναι open source, η κοινότητα του φροντίζει να το εξελίσσει-εμπλουτίζει διαρκώς και σας παρέχει πλήθος οδηγών για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ένα επιτυχημένο blog, θα βρείτε επίσης πολλά έτοιμα θέματα δωρεάν και με πληρωμή σε διάφορα marketplace και στην κοινότητα.

Με λίγα λόγια το Ghost είναι απλό, κομψό και σχεδιασμένο έτσι ώστε ο blogger να αφιερώνει λιγότερο χρόνο για να κάνει το blog του να λειτουργεί - και περισσότερο χρόνο στο blogging.

Tags

Giannis Theodoropoulos

DEV με εμπειρία στην δημιουργία-ανανέωση ιστοσελίδων/ηλεκτρονικών καταστημάτων.Σκοπός μου είναι να σε βοηθήσω στην βελτίωση της εικόνας και προβολής της επιχείρησης σου στο διαδίκτυο.