Το WooCommerce και το Shopify είναι οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, WooCommerce χρησιμοποιεί περίπου ένα 30% των διαδικτυακών καταστημάτων και το Shopify κατέχει ποσοστό 25%. Και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν μια σειρά από δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου που οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις κατασκευής-δημιουργίας ιστοσελίδων.

Σε αυτό το άρθρο κάνω λεπτομερή σύγκριση του Shopify με το WooCommerce, ο στόχος είναι να κατανοήσετε καλύτερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και να σας βοηθήσω να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

WooCommerce vs Shopify: Εισαγωγή

Προτού δούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτών των δύο ας ξεκινήσουμε με τα βασικά σχετικά για το WooCommerce και το Shopify.

Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο που κουμπώνει πάνω στο γνωστό σε πολλούς WordPress και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Για όσους δεν γνωρίζουν το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν οποιονδήποτε τύπο ιστοσελίδας. Το WordPress δεν είναι προ-κατασκευασμένο για ηλεκτρονικά καταστήματα  για αυτό το λόγο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που είναι κατασκευασμένο με WordPress-WooCommerce απαιτεί πρόσθετες προσθήκες, ρύθμιση και συνεχή συντήρηση.

Το Shopify από την άλλη πλευρά, είναι σχεδιασμένο ως μια ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικού εμπορίου. Με το Shopify, μπορείτε να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, να διεκπεραιώσετε τις πληρωμές και τις αποστολές και να διαχειριστείτε τα αποθέματα σας με ένα μόνο εργαλείο, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για θέματα hosting, συντήρησης, ασφάλειας και υποστήριξης.


WooCommerce vs Shopify: Οι διαφορές

Μπορεί το WooCommerce και το Shopify να εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό ωστόσο έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

  • Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο του WordPress ενώ το Shopify είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με πλήρη υποστήριξη συντήρησης και ασφάλειας.
  • Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο ανοιχτού κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν, σε αντίθεση με το Shopify το οποίο διαθέτει τρία βασικά πακέτα συνδρομής.
  • Το WooCommerce προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευελιξία όσον αφορά το σχεδιασμό, τη λειτουργικότητα και την προσαρμογή, σε αντίθεση με το Shopify που σας δίνει μικρότερη ευελιξία στην προσαρμογή του και στην λειτουργικότητα.
  • Στο WooCommerce πρέπει να φροντίσετε για τη φιλοξενία, το SEO και την ασφάλεια του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, ωστόσο στο Shopify δεν σας απασχολεί κανένα από τα παραπάνω.

Προχωρώντας θα δούμε αναλυτικά τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά τόσο για το WooCommerce όσο και για το Shopify.

Ευκολία χρήσης-ρυθμίσεις

Τόσο το WooCommerce όσο και το Shopify είναι εύκολα στην χρήση ωστόσο υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και βοήθεια από κάποιον με εξειδίκευση ειδικά στην περίπτωση που επιλεγεί ως πλατφόρμα για το στήσιμο του ηλεκτρονικού μας καταστήματος το WooCommerce.

Shopify

Αυτό που χαρακτηρίζει το Shopify είναι η απλότητα του. Σαν εργαλείο ο στόχο του είναι να μας δώσει ένα λειτουργικό ηλεκτρονικό κατάστημα το συντομότερο δυνατό και χωρίς να χρειάζονται γνώσεις κωδικοποίησης.

Για να δημιουργήσουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα το Shopify, κάνουμε εγγραφή, συνδέουμε το όνομα της ιστοσελίδας μας, ορίζουμε τρόπους αποστολής-πληρωμής, επιλέγουμε την εμφάνιση που επιθυμούμε και προσθέτουμε τα προϊόντα μας. Το Shopify χειρίζεται όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας, της ασφάλειας και των ενημερώσεων.

Το Shopify μας παρέχει αρκετά δωρεάν πρότυπα θεμάτων για να προσαρμόσουμε την εμφάνιση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Οι επιλογές ωστόσο είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τα χιλιάδες θέματα του WooCommerce, όλα τα θέματα Shopify είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα, καλογραμμένα, και με καλή απόκριση, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα θέματα του WooCommerce. Εάν έχετε γνώσεις HTML,CSS, και JavaScript μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω την εμφάνιση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

WooCommerce

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός καταστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου με το WordPress-WooCommerce είναι πιο περίπλοκη.

Για να ξεκινήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το WordPress, θα πρέπει πρώτα να αγοράσουμε ένα πακέτο φιλοξενίας, να συνδέσουμε το όνομα της ιστοσελίδας μας με το server που αγοράσαμε το πακέτο φιλοξενίας και στη συνέχεια, να εγκαταστήσουμε το WordPress στο server που έχουμε αγοράσει το πακέτο φιλοξενίας.

Κατόπιν πρέπει να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο του WooCommerce ώστε να έχουμε τις δυνατότητες και λειτουργίες που χρειάζεται το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και στην συνέχεια πρέπει να εγκαταστήσουμε όποια πρόσθετα χρειαζόμαστε για την διαμόρφωση και βελτιστοποίηση άλλων πτυχών του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, όπως SEO, ενσωμάτωση κοινωνικών δικτύων, πρόσθετα ασφάλειας και άλλα.

Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε την εμφάνιση που θα έχει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα να ορίσουμε τρόπους αποστολής-πληρωμής και να προσθέσουμε τα προϊόντα μας.

Το WooCommerce σε αντίθεση με το Shopify απαιτεί διαδικασία εγκατάστασης και είναι πιο περίπλοκο από το Shopify στην παραμετροποίηση του.

Συμπερασματικά, το Shopify έχει προβάδισμα στην ευκολία χρήσης έναντι του WooCommerce.Με το Shopify μπορούμε μέσα σε 1-3 ώρες να έχουμε δημιουργήσει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και να ξεκινήσουμε πωλήσεις, με το WooCommerce το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούμε την βοήθεια κάποιου ειδικού για την δημιουργία του ηλεκτρονικού μας καταστήματος καθώς και περισσότερο χρόνο για εκμάθηση των λειτουργιών του.

Επεκτάσεις-πρόσθετα

Οι επεκτάσεις-πρόσθετα βελτιώνουν και επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Το WooCommerce και το Shopify διαθέτουν πολλαπλές επιλογές απο επεκτάσεις που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προσθέτουν δυνατότητες και να αυτοματοποιούν λειτουργίες του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

WooCommerce

Υπάρχουν εκατοντάδες επεκτάσεις για το WooCommerce που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα πιο λειτουργικό. Πολλές από αυτές τις επεκτάσεις παρέχονται δωρεάν, ορισμένες χρεώνουν εφάπαξ και άλλες είναι με συνδρομή ετήσια/μηνιαία, μας δίνετε επίσης η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια επέκταση κατά παραγγελία αν απευθυνθούμε σε κάποιον developer.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ενσωματώσουμε μια επέκταση για την αυτοματοποίηση newsletter email και δημιουργία δυνητικών πελατών στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Πολλές επεκτάσεις προσφέρουν μονάδες API για σύνδεση με διάφορες ανεξάρτητες πλατφόρμες και εφαρμογές. Γενικότερα το WooCommerce βασίζεται στις επεκτάσεις για την προσθήκη λειτουργιών.

Shopify

Το Shopify διαθέτει επίσης πολλές δωρεάν και με πληρωμή επεκτάσεις. Αυτές οι επεκτάσεις κατηγοριοποιούνται κυρίως σε τέσσερις κατηγορίες: Εύρεση προϊόντων, μάρκετινγκ, πωλήσεις και διαχείριση αποθεμάτων. Οι επεκτάσεις του Shopify λειτουργούν και μας προσφέρουν πολλές δυνατότητες επίσης όπως αυτές του WooCommerce και σκοπός τους είναι  να αυξήσουν τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, εδώ να σημειώσω ότι το Shopify διαθέτει πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες σε αντίθεση με το WooCommerce που αντίστοιχες λειτουργίες προστίθενται μόνο μέσω επεκτάσεων.

Εμφάνιση και θέματα

Τα θέματα είναι αυτά που καθορίζουν την εμφάνιση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος και πως οι υποψήφιοι αγοραστές αλληλοεπιδρούν με αυτό, η εικόνα του καταστήματος μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο θέμα που χρησιμοποιούμε, οπότε το WooCommerce και το Shopify παρέχουν μια εντυπωσιακή ποικιλία θεμάτων(δωρεάν ή με πληρωμή) από το αποθετήριο τους και απο τρίτους, όπως και με τα πρόσθετα και στα θέματα μπορούμε να προσαρμόσουμε ή να φτιάξουμε κατά παραγγελία.

Το WooCommerce διαθέτει πολλά περισσότερα θέματα από το Shopify, παρόλο που το Shopify υστερεί σε αριθμό θεμάτων από τα 80-90 θέματα που έχει να επιλέξετε σίγουρα θα βρείτε κάποιο να ταιριάζει στην επιχείρηση σας.

Μάρκετινγκ - πωλήσεις

Η διαδικτυακή αγορά διαθέτει ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου η επιχείρηση πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού μάρκετινγκ για να αναπτύξει την επωνυμία τους και να αποκτήσει νέους πελάτες. Μια λύση φιλοξενίας ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψη τις απαιτήσεις μάρκετινγκ και προώθησης ενός καταστήματος. Το WooCommerce και το Shopify φροντίζουν αυτήν την ανάγκη με διαφορετικές επεκτάσεις και πρόσθετα.

Τόσο το Shopify όσο και το WooCommerce διαθέτουν επαρκείς ενσωματωμένες λειτουργίες για κάθε τύπο καταστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου.

WooCommerce

Το WooCommerce είναι συμβατό με μια σειρά πρόσθετων-επεκτάσεων μάρκετινγκ και δημιουργίας δυνητικών πελατών. Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά φιλικά προς το μάρκετινγκ του WooCommerce είναι η συμβατότητά του με το Mailchimp, το οποίο είναι μια αυτοματοποιημένη λύση μάρκετινγκ email. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάφορα πρόσθετα αυτοματισμού μάρκετινγκ στο WooCommerce για να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε τα προγράμματα παραπομπής και ανταμοιβής, το πρόγραμμα παρακολούθησης και τις στρατηγικές απόκτησης πελατών.

Οι δυνατότητες πωλήσεων του WooCommerce μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε δωρεάν επιλογές αποστολής καθώς και να ρυθμίζουμε τις επιλογές αποστολής μέσα από ένα πλήθος παραμέτρων οι δυνατότητες αποστολής επεκτείνονται με την χρήση προσθέτων. Τα πρόσθετα μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε μια εγκαταλελειμμένη επιλογή ανάκτησης καλαθιού στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή να προσφέρουμε εκπτωτικά κουπόνια στο checkout μας.

Shopify

Το Shopify διαθέτει ενσωματωμένη τη δυνατότητα που επιτρέπει στα προϊόντα μας να εμφανίζονται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων Instagram, Facebook κ.λ.π, επίσης διαθέτει πολλά ενσωματωμένα εργαλεία μάρκετινγκ όπως το Mailchimp κ.α, όπως το WooCommerce έχουμε και στο Shopify την δυνατότητα προσθήκης αυτοματισμού λειτουργιών μάρκετινγκ μέσα από προσθήκες-επεκτάσεις.

Επιπλέον το Shopify συνεργάζεται με μια λίστα αποστολέων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιρειών όπως UPS, DHL, κλπ.

Πληρωμές

Και οι δύο πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρουν τις δικές τους ενότητες πληρωμών και υποστηρίζουν μια σειρά από εξωτερικές πύλες πληρωμών.

WooCommerce

Το WooCommerce προσφέρει περισσότερες από 100 συμβατικές και μη συμβατικές επιλογές πληρωμής. Ορισμένες από αυτές τις επιλογές πληρωμής είναι ενσωματωμένες στην πλατφόρμα, ενώ άλλες μπορείτε να τις προσθέσετε μέσω επεκτάσεων και προσθηκών.

Shopify

Το Shopify προσφέρει επίσης πληθώρα επιλογών πληρωμής, κάποιες ενσωματωμένες και ορισμένες μέσω πρόσθετων

Για πωλήσεις εντός Ελλάδας το Shopify έχει διαθέσιμους τρόπους πληρωμής το Paypal, Stripe και VivaWallet με χρέωση επι του ποσού πληρωμής που κυμαίνεται από 0,5%-2%, για πληρωμή με Αντικαταβολή, Τραπεζική Κατάθεση δεν υπάρχει χρέωση.

SEO

Το Search Engine Optimization (SEO) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής προώθησης οποιουδήποτε καταστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου. Επομένως, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που φιλοξενεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να υποστηρίζει και να διευκολύνει τις πρακτικές SEO.

WooCommerce

Το WooCommerce μας δίνει την δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του SEO μέσα από πρόσθετα.

Shopify

Το Shopify διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες SEO είναι επίσης συμβατό με μια σειρά από πρόσθετα SEO όπως το WooCommerce.

Υποστήριξη

Το WooCommerce και το Shopify προσφέρουν διαφορετικά είδη υποστήριξης πελατών.

WooCommerce

Το WooCommerce είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, επομένως, δεν προσφέρει συμβατική υποστήριξη πελατών 24/7 με εκπροσώπους που εξυπηρετούν πελάτες σε πραγματικό χρόνο. Για την επίλυση προβλημάτων πρέπει να καταφύγετε σε διαδικτυακά φόρουμ, κοινότητες, ιστοσελίδες και ειδικούς του WooCommerce.

Shopify

Το Shopify είναι επι πληρωμή και ως εκ τούτου διαθέτει υποστήριξη πελατών τηλεφωνικά ή και με email όπου οι ειδικοί απαντούν στα ερωτήματά σας και παραμένουν σε επαφή μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επεκτασιμότητα

Τόσο το WooCommerce όσο και το Shopify μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες ηλεκτρονικού εμπορίου αν η επιχείρηση σας μεγαλώνει.

Κόστος

Δεδομένου ότι το Shopify και το WooCommerce είναι διαφορετικοί τύποι λογισμικού, διαφέρουν εξίσου και στο κόστος.

Shopify

Το Shopify ακολουθεί το μοντέλο «λογισμικού ως υπηρεσία» (SaaS) : Οι χρήστες πληρώνουν μηνιαίως για λογαριασμό Shopify και έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω Διαδικτύου.

Το Shopify προσφέρει τρία βασικά πακέτα συνδρομών 29$, 79$ και 299$ ανά μήνα. Όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν πρόσβαση σε βασικά εργαλεία και λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου, υποστήριξη 24/7 και δωρεάν πιστοποιητικό SSL. Σε όλα τα πακέτα δίνεται δωρεάν δοκιμαστική περίοδος 14 ημερών.

Η φιλοξενία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος περιλαμβάνεται στα πακέτα του Shopify, το οποίο είναι ένα μεγάλο όφελος για όσους προτιμούν να μην ξοδεύουν χρόνο να βρουν τη δική τους φιλοξενία και να διαμορφώσουν τον διακομιστή τους.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται,

  • το όνομα της ιστοσελίδας σας, κόστος 10-20 € ετησίως
  • Πιθανά πρόσθετα που θα χρειαστούν αν θέλουμε να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, αν και εδώ πρέπει να αναφέρω ότι το Shopify έρχεται με πολλές δυνατότητες ενσωματωμένες κάτι που σημαίνει ότι ελαχιστοποιεί την ανάγκη για κάποιο πρόσθετο
  • Premium θέμα που ίσως χρειαστούμε και αφορά την εμφάνιση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος με κόστος 100-200 €
  • Την προμήθεια ανα συναλλαγή που εφαρμόζετε στις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, Paypal και κυμαίνετε από 0.5%-2%, δεν ισχύει στην αντικαταβολή και τραπεζική κατάθεση.

Πέρα από τα τρία βασικά πακέτα, υπάρχει επίσης το Shopify Lite, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώνουν βασικά εργαλεία του Shopify σε εξωτερικές ιστοσελίδες και κοστίζει 9 $ το μήνα και το Shopify Plus για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

WooCommerce

Το WordPress-WooCommerce CMS είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχει αρχικό κόστος για την λειτουργία του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, το κόστος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και αναλύεται σε:

  • το όνομα της ιστοσελίδας σας, κόστος 10-20 € έτος
  • Φιλοξενία WordPress (από 50 € έτος)
  • Πιστοποιητικό SSL (από 50€ έτος)
  • Πρόσθετα επί πληρωμή (δεν απαιτείται, αλλά συνιστάται)
  • Premium θέμα (δεν απαιτείται, αλλά συνιστάται)

Το μηνιαίο κόστος μιας ιστοσελίδας WoοCommerce μπορεί εύκολα να ξεπεράσει την αντίστοιχη all-inclusive συνδρομή του Shopify και αντίστροφα.


Συνοψίζοντας, η κύρια διαφορά μεταξύ Shopify και WordPress είναι ότι το Shopify είναι μια υπηρεσία ανάπτυξης και φιλοξενίας ηλεκτρονικών καταστημάτων που παρέχει στους χρήστες του όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και την πώληση προϊόντων με ελάχιστες εώς καθόλου δυνατότητες προγραμματισμού.

Το WordPress, από την άλλη πλευρά, είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα ιστότοπου all-in-one που υποστηρίζει επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω του πρόσθετου WooCommerce. Έτσι, το Shopify έχει δημιουργηθεί ρητά για διαδικτυακό εμπόριο ενώ το WP προορίζεται για την ανάπτυξη οποιουδήποτε ιστότοπου.

Για να προσδιορίσουμε ποια πλατφόρμα μας καλύπτει πρέπει να γίνει μια σε βάθος ανάλυση των αναγκών και τον στόχων του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλατφόρμες είναι εξίσου αποδοτικές και ικανές να υποστηρίξουν οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αν χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ή έχετε οποιαδήποτε σχετική απορία.