Το διαδικτυακό τοπίο του ecommerce σε επίπεδο Digital Marketing είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, εκατοντάδες επιχειρήσεις προσπαθούν καθημερινά να προσελκύσουν νέους πελάτες, το περιβάλλον δεν βοηθάει καθόλου τις νέες επιχειρήσεις να επιβιώσουν ωστόσο ακόμα και επιχειρήσεις που έχουν καθιερωθεί αναζητούν συνεχώς την καλύτερη προσέγγιση ώστε να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους.

Ως εκ τούτου μια επιχείρηση που βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια εταιρική ιστοσελίδα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί τις καλύτερες δυνατές τεχνικές μάρκετινγκ για να εξασφαλίσει πωλήσεις και την επιβίωση της.

Παρά την δημοτικότητα των καναλιών διαφήμισης μέσω των κοινωνικών δικτύων και την προωθητικής  ώθηση, το μάρκετινγκ μέσω email εξακολουθεί να θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας δυνητικών πελατών και μετατροπής τους σε πελάτες. Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι επίσης χρήσιμο για τις επιχειρήσεις επειδή δίνει ένα από τα καλύτερα ROI μεταξύ όλων των άλλων καναλιών ψηφιακού μάρκετινγκ.

Διάφορες εκθέσεις δείχνουν ότι η μέση απόδοση επένδυσης του email marketing ROI είναι περίπου 120%, δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτήν που μπορούμε να επιτύχουμε με προωθημένες προσφορές σε Facebook ή Instagram ή με διαφημίσεις μέσα από τα κανάλια Google Adwords. Ωστόσο, το καλό ROI μάρκετινγκ μέσω email μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο όταν το εκτελούμε με συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες, ο αυτοματισμός είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να προσθέσουμε στο email μάρκετινγκ μας αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Γιατί έχει σημασία ο αυτοματισμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύουμε μία καμπάνια που απευθύνεται σε ένα σύνολο που έχουμε ορίσει. Ωστόσο, στο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάθε έναν από τους συνδρομητές μας ξεχωριστά ή να τους χωρίσουμε σε γκρουπ με βάση τα ενδιαφέροντα τους. Εάν ξεκινήσουμε να γράφουμε μεμονωμένα email για κάθε συνδρομητή θα χρειαστούμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα πρέπει να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να επεξεργάζονται μοναδικά email για εκατοντάδες ή χιλιάδες συνδρομητές, οι πόροι και ο χρόνος που θα χρειαστούμε σε μια τόσο προσαρμοσμένη καμπάνια δεν θα μας φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα οπότε δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Από την άλλη πλευρά αν συντάξουμε ένα τυπικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάνουμε κλικ στο “αποστολή όλων”, αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε ολόκληρη τη λίστα των συνδρομητών μας με λιγότερη προσπάθεια και σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο ένα τέτοιου τύπου email θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, πολλοί παραλήπτες θα διαγραφούν από τη λίστα αλληλογραφίας μας ή θα επισημάνουν το email μας ως ανεπιθύμητο.

Ο αυτοματισμός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας προσφέρει τη λύσεις που χρειαζόμαστε για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε ώστε να προσαρμόσουμε την εμπειρία των εγγεγραμμένων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνδρομητών, αλλά χωρίς να περιορίσουμε τους πόρους μας. Μια πλατφόρμα μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Mailchimp μας παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της για να βελτιώσουμε την αλληλεπίδρασή μας με υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτοματισμού που μας προσφέρει το Mailchimp


Διαχείριση των mailing list

Πολλοί πιστεύουν ότι οι λίστες αλληλογραφίας αποτελούν στατικό αρχείο διευθύνσεων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποστολή αυτοματοποιημένων email, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οποιαδήποτε λίστα εγγεγραμμένων  χρηστών έχει δυναμική φύση, αλλάζει συνεχώς. Δεδομένου ότι αυτές οι αλλαγές υπόκεινται στις ενέργειες των συνδρομητών μας, μπορούμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα με τη χρήση της δυνατότητας αυτοματισμού. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες δυνατότητες αυτοματοποίησης του Mailchimp που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διαχείριση των λιστών εγγεγραμμένων χρηστών.

Αυτόματο ηλεκτρονικό μήνυμα καλωσορίσματος κατά την εγγραφή

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένα emailκαλωσορίσματος είναι ένα μήνυμα χαιρετισμού που στέλνουμε στους χρήστες όταν εγγράφονται ή συμπεριλαμβάνονται στην λίστα email μας για πρώτη φορά. Εκτός από το να τους ευχαριστήσουμε και να τους χαιρετίσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το email καλωσορίσματος για να ενημερώσουμε τους χρήστες σχετικά με τις νέες αφίξεις προϊόντων, τις ενεργές προσφορές με έκπτωση ή και να τους προσφέρουμε ένα κουπόνι έκπτωσης σαν ανταμοιβή.

Δεν χρειάζεται να έχουμε ένα άτομο για να παρακολουθούμε τις νέες εγγραφές και να στέλνουμε email καλωσορίσματος, μπορούμε να ορίσουμε μια τέτοιου τύπου αυτοματοποίηση μέσα από το MailChimp ή και σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες email marketing.

Εκτός από ένα μόνο email, μπορούμε επίσης να ορίσουμε μια αλυσίδα ακολουθίας email καλωσορίσματος μέσω των αυτοματισμών.

Τα email καλωσορίσματος έχουν εντυπωσιακό ποσοστό ανοίγματος και μας δίνουν σημαντικές  προοπτικές πωλήσεων.

Προσθέτοντας ετικέτες στις επαφές μας

Το Mailchimp προσφέρει την δυνατότητα να προσθέσουμε ετικέτες στις επαφές μας για να κάνουμε τη λίστα αλληλογραφίας μας πιο δομημένη και οργανωμένη. Αυτές οι ετικέτες μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να σχεδιάζουμε τις εκατοντάδες επαφές μας.

Το Mailchimp μας προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της προστιθέμενης ετικέτας, αυτό συνεπάγεται την αποστολή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην επαφή αφού προσθέσουμε μια συγκεκριμένη ετικέτα σε αυτήν. Αυτό το αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να είμαστε σίγουροι για την ετικέτα που έχουμε εκχωρήσει σε μια συγκεκριμένη επαφή. Η επαλήθευση ετικετών που γίνεται με αυτήν τη δυνατότητα αυτοματισμού συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των οργανωμένων λιστών αλληλογραφίας.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κανόνες με αυτές τις ετικέτες για την αποστολή αυτοματοποιημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτούς τους συνδρομητές που έχουν συγκεκριμένες ετικέτες. Εν ολίγοις ο αυτοματισμός του Mailchimp μας επιτρέπει να αλληλοεπιδράσουμε με το κοινό μας με έναν πιο εξατομικευμένο και αυτοματοποιημένο τρόπο.

Αποκτήστε μεγαλύτερη έλξη στις καμπάνιες σας

Εάν έχουμε σχεδιάσει μια διαφημιστική καμπάνια για τους πελάτες μας και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι σχεδόν όλοι τους αλληλοεπιδρούν με αυτήν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αυτοματισμό που μας προσφέρει το Mailchimp. Η πλατφόρμα μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ένα σύνολο κανόνων που επικεντρώνονται στη δραστηριότητα της καμπάνιας μας . Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες ενεργοποίησης και πως τους διαχειριζόμαστε.

Η καμπάνια ανοίχτηκε αλλά δεν προχώρησε

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα αυτοματισμού της Ανοιχτής Καμπάνιας για να στείλουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια επαφή που έχει ανοίξει την καμπάνια μας αλλά δεν προχώρησε παρακάτω. Με την ενεργοποίηση μιας τέτοιου τύπου καμπάνιας “Ανοιχτή καμπάνια”, μπορούμε στείλουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ποιο στοχευμένο, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αντίδραση.

Καμπάνια που έκανε κλικ

Η «Καμπάνια με κλικ» είναι ένας κανόνας αυτοματισμού Mailchimp που στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια επαφή που έχει κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο που υπάρχει στο μήνυμα της καμπάνιας μας. Η αναλογία κλικ προς αριθμό μας δείχνει ότι ο παραλήπτης εξετάζει την καμπάνια, σε αυτό το σημείο, ένα καλά μελετημένο αυτοματοποιημένο email μπορεί να βοηθήσει ώστε ο ενδιαφερόμενος να αξιολογήσει και να προχωρήσει πιο γρήγορα ώστε στην συνέχεια να προβούν σε αγορά της υπηρεσίας/προϊόντος που του προσφέρουμε.

Καμπάνια που δεν άνοιξε / δεν έκανε κλικ

Το Mailchimp μας επιτρέπει επίσης να στέλνουμε αυτοματοποιημένα email σε όλες τις επαφές που δεν έχουν ανοίξει τη καμπάνιας μας ή δεν έχουν κάνει κλικ στον σύνδεσμο που παρέχεται σε αυτή. Αυτή η αυτοματοποίηση μας επιτρέπει να κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια με διαφορετική προσέγγιση ώστε να πείσουμε τον συνδρομητή μας. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γράφτηκε για αυτόν τον κανόνα αυτοματισμού πρέπει να είναι πειστικό διαμέσου. Σημαντικό εδώ είναι να έχουμε μια ενδιαφέρουσα γραμμή θέματος που μπορεί να προσελκύσει αμέσως τον/τους  παραλήπτες.

Άτομα που ανοίγουν ένα μήνυμα καμπάνιας και κάνουν κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο αφού το αγνοήσουν πρώτα συνήθως δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενό του, επομένως τέτοιου είδους μηνύματα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να περιγράφουν ξεκάθαρα αυτό που προσφέρουν.

Δυναμική στρατηγική μάρκετινγκ για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι πελάτες βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε πολλές επιλογές, και έτσι τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους για να διατηρήσουν τους υπάρχοντες πελάτες τους. Η διατήρηση πελατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι δυνατή χωρίς την εφαρμογή μιας δυναμικής στρατηγικής μάρκετινγκ, εδώ θα δούμε πώς οι αυτοματισμοί του Mailchimp μπορούν να μας βοηθήσουν.

Προσεγγίστε πελάτες όταν πραγματοποιούν μια αγορά

Το Mailchimp μάς επιτρέπει να στέλνουμε ένα αυτοματοποιημένο email σε πελάτες όταν αγοράζουν από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Ο αυτοματισμός μπορεί να εφαρμοστεί εκτός από γενικές αγορές και για συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορίες.

Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, μπορούμε να του στείλουμε ένα αυτοματοποιημένο email με προσφορές παπουτσιών και ενδυμάτων που διατίθενται στο κατάστημά μας. Αυτός ο κανόνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσαρμόσουμε την εμπειρία αγορών των πελατών μας. Επίσης η αποστολή αυτών των emailαυξάνουν τις πιθανότητες για επαναλαμβανόμενη αγορά από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Επικοινωνία με ανενεργούς πελάτες

Το Mailchimp μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε εύκολα έναν ή και περισσότερους κανόνα ορίζοντας ένα συγκεκριμένο διάστημα από την τελευταία φορά που ένας πελάτης αγόρασε από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και να το ορίσουμε σαν ορόσημο για να του στείλουμε ένα αυτοματοποιημένο email.

Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια προσφορά έκπτωσης για αυτούς  που δεν έχουν αγοράσει από το κατάστημά μας για ένα έτος, όλη η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και αυτό σημαίνει ότι σε κάθε πελάτη που έχει περάσει ένα έτος χωρίς να πραγματοποιήσει αγορά θα στέλνετε ένα email με την προσφορά έκπτωσης που έχουμε ορίσει ή οποιοδήποτε μήνυμα θέλουμε. στείλει αυτήν την έκπτωση προσφοράς σε κάθε πελάτη που έχει ολοκληρώσει ένα έτος χωρίς να πραγματοποιήσει αγορά.

Επικοινωνήστε με πελάτες που δεν ολοκληρώνουν την παραγγελία τους Abandoned cart

Μπορούμε επίσης να στείλουμε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα υπενθύμισης σε άτομα που έχουν συνδεθεί στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, αλλά εγκατέλειψαν το καλάθι στη μέση ή δεν κατάφεραν για κάποιο λόγο να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου είδους υπενθυμίσεις οδηγούν σε ολοκλήρωση της αγοράς σε ποσοστό 20-30% ή μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τυχόν βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Στείλτε ένα εξατομικευμένο μήνυμα

Ο στόχος του προσαρμοσμένου μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι να δώσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στους παραλήπτες μας. Ο αυτοματισμός βάσει ημερομηνιών μας βοηθά να προσθέσουμε μια διαφορετική προσέγγιση εξατομίκευσης στα email που στέλνουμε. Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, κλπ, μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πελάτες μας για γενέθλια, επετείους καθώς και την ημερομηνία που έχουν εγγραφεί στις υπηρεσίες μας ή έχουν αγοράσει τα προϊόντα μας.

Δημιουργήστε ένα αυτοματοποιημένο και πιο εξατομικευμένο ταξίδι πελατών

Η Mailchimp παρουσίασε πρόσφατα μια λειτουργία που ονομάζεται Customer Journeys .

Αυτό το νέο χαρακτηριστικό είναι ουσιαστικά ένα διάγραμμα ροής όπου ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία μετά την εκπλήρωση μιας συγκεκριμένης προϋπόθεσης. Εάν δεν πληρείται αυτή η συγκεκριμένη προϋπόθεση, πηγαίνει σε μια διαφορετική προϋπόθεση προς άλλη κατεύθυνση.

Αφού σχεδιάσουμε τον χάρτη του ταξιδιού και τον ενεργοποιήσουμε, οποιαδήποτε επαφή που ταιριάζει με την κατάσταση αφετηρίας θα προστεθεί στη ροή εργασίας. Όταν μια επαφή φτάσει σε μια ενέργεια ή έναν κανόνα, στέλνετε και το ανάλογο μήνυμα που έχουμε ορίσει.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι δημιουργούμε ένα Customer Journeysπου περιλαμβάνει το σημείο εκκίνησης “εγγραφή”, τον κανόνα “μετά από μία εβδομάδα” και την ενέργεια “αποστολή email”. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επαφή που εγγράφεται στην mailing list μας θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά μία εβδομάδα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αυτοματισμό Customer Journeys με πολλούς τρόπους για μια πιο διαισθητική αλληλεπίδραση με τους πελάτες του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.


Είναι σαφές ότι ο αυτοματισμός email είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο Digital Marketing για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να σχεδιαστούν και να δημιουργηθούν οι ροές αυτοματοποιημένων εργασιών email μάρκετινγκ. Πρέπει επίσης να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα αυτοματοποίησης email και κάποιον ειδικό που μπορεί να ενσωματώσει την πλατφόρμα με το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της.