Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό , όλες οι πληροφορίες και γνώσεις που μπορούσε να βρεί κάποιος ήταν απο τις σχολές πληροφορικής της εποχής και τα βιβλία που κυκλοφορούσαν.

Η ανάγνωση και στη συνέχεια η εφαρμογή των όσων διαβάζεις απο ένα βιβλίο δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο.

Συνήθιζα να κρατάω πάρα πολλές σημειώσεις κάθε φορά που έβλεπα κάτι χρήσιμο σε ένα βιβλίο, τις οποίες συνεχίζω μέχρι σήμερα, αυτό που έχει αλλάξει είναι η καταγραφή και διαχείριση των σημειώσεων, τότε υπήρχε το χαρτί και λίγα πράγματα σε κάποιο text αρχείο ενώ τώρα υπάρχουν τα bookmarks και το Notion.

Ωστόσο με τις τεχνολογίες που εξελίσσονται γρήγορα και τις νέες γλώσσες προγραμματισμού, frameworks κ.λπ., που δημιουργούνται από χιλιάδες προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο είναι δύσκολο να παρακολουθείτε ακόμα και σήμερα τα πάντα. Θα ξεχνούσα ακόμη και πράγματα που έμαθα πριν από αρκετούς μήνες, αν δεν αναφερόμουν σε αυτά σε τακτική βάση.

Εδώ έρχονται τα cheatsheets όπου μπορούμε να τα προσθέσουμε σαν σελιδοδείκτες, μερικά από αυτά θα βρείτε σε αυτό το άρθρο.

cssreference.io

cssreference.io

Reference link: https://cssreference.io/

To cssreference είναι δωρεάν, παρουσιάζει τις πιο δημοφιλείς ιδιότητες και τις εξηγεί με εικονογραφημένα και κινούμενα παραδείγματα, αυτό βοηθάει να κατανοήσετε καλύτερα τις ιδιότητες και το πως λειτουργούν.

Java Programming Cheatsheet

Java Programming

Reference link: https://introcs.cs.princeton.edu/java/11cheatsheet/

Η Java χωρίς καμία αμφιβολία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη enterprise εφαρμογών. Είναι επίσης μια από τις πιο εξελισσόμενες γλώσσες αυτή τη στιγμή. Η Oracle κυκλοφορεί δύο ενημερώσεις: μια μακροπρόθεσμη έκδοση και μια_ν κυκλοφορία καινοτομίας._ Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε κάθε αλλαγή/ενημέρωση σε ένα μόνο cheatsheet, ωστόσο, αυτό το cheatsheet από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον περιέχει πληροφορίες για τα βασικά της Java ώστε να είστε ενημερωμένοι.

HTML Cheat Sheet

Java Programming

Reference link: https://websitesetup.org/html5-cheat-sheet/

Υπάρχουν εκατοντάδες cheatsheets και αναφορές στο Διαδίκτυο για HTML, αυτός ο ιστότοπος εξηγεί αναλυτικά και με σαφήνεια κάθε tag, bookmark it!.

Python Cheat Sheet

Python

Reference link: https://websitesetup.org/python-cheat-sheet/

Η Python ήταν και ίσως να είναι ακόμα μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού και μου άρεσε πολύ να την μαθαίνω και να πειραματίζομαι, αυτός ο ιστότοπος ήταν απο τους πρώτους που βρήκα με αναφορές σε Python. Παραθέτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος προγραμματιστής Python για αυτό και σας τον προτείνω.

JS CheatSheet

JS

Reference link: https://htmlcheatsheet.com/js/

Το JS CheatSheet είναι ένα από τα απλούστερα αλλά πιο λεπτομερή cheatsheet για JavaScript που έχω συναντήσει. Κάθε απόσπασμα του εξηγείται με παράδειγμα καθιστώντας ένα από τα αγαπημένα μου, σίγουρα θα βρείτε αρκετά cheatsheet JS και πολύ καλύτερα.

React.js cheatsheet

React

Reference link: https://devhints.io/react

Η React είναι η πιο δημοφιλής βιβλιοθήκη JavaScript για τη δημιουργία εφαρμογών και αυτός ο ιστότοπος είναι το απλούστερο αλλά και πιο λεπτομερές cheatsheet που μπορείτε να βρείτε.

OverAPI

Overapi

Reference link: https://overapi.com/

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους ιστότοπους για cheatsheets που έχω συναντήσει(τελεία) απλώς και μόνο επειδή συγκεντρώνει cheatsheets για τις περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε εκτενώς.

Cheatography

Cheatography

Reference link: https://cheatography.com/

Με πάνω απο 5000 cheatsheets εκτός απο cheatsheet για προγραμματισμό μπορείτε να βρείτε cheatsheet για παιχνίδια μάρκετινγκ και πολλά άλλα, επίσης μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε cheatsheet σαν PDF.