Ηλεκτρονικό κατάστημα που κάτι δεν έγινε σωστά ή δεν είχε την κατάλληλη προώθηση

ecommerce 18 Μαϊ 2020

Πριν κάποια χρόνια επικοινώνησε μαζί μου ο ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που διατηρούσε και ηλεκτρονικό κατάστημα λέγοντας μου ότι δεν είχε πωλήσεις μέσο του ηλεκτρονικού του καταστήματος, από τι ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαμε έβγαλα το συμπέρασμα ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένος για το πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πολύ απλά αυτός ο επιχειρηματίας σκέφτηκε ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις του αλλά είχε την εντύπωση ότι εφόσον δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αυτό θα είχε πωλήσεις από μόνο του χωρίς αυτός να χρειαστεί να κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να ενημερώνει τα προϊόντα και να εκτελεί τις παραγγελίες του.

Μετά από περίπου ένα χρόνο αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί είχε ελάχιστες πωλήσεις μέσα από το ηλεκτρονικό του κατάστημα.

Του εξήγησα ότι χρειάζεται να προωθήσει το ηλεκτρονικό του κατάστημα στο κοινό που απευθύνεται μέσο των κατάλληλων καναλιών διαφήμισης (digital marketing), λόγω των προϊόντων που εμπορευόταν η διαφήμιση για το συγκεκριμένο κατάστημα έπρεπε να επικεντρωθεί στα κανάλια Google Ads, Facebook, YouTube, newsletters.

Τον ενημέρωσα επίσης σχετικά με το Digital Marketing λέγοντας του ότι είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί στρατηγική, συνεργάτες που γνωρίζουν το αντικείμενο και ότι πρέπει να γίνει σε μακροχρόνια βάση ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχεδιάζοντας λοιπόν την στρατηγική Marketing που θα ακολουθούσαμε και κάνοντας έναν λεπτομερή έλεγχο του ηλεκτρονικού του καταστήματος, ανακάλυψα κάποιες δυσλειτουργίες και σχεδιαστικά λάθη που έπρεπε να διορθωθούν, ενδεικτικά αναφέρω

  • Το share στα social media δεν έφερνε την εικόνα του προϊόντος αλλά το λογότυπο του καταστήματος
  • Δεν έκανε υπολογισμό μεταφορικών σε σχέση με την διεύθυνση του πελάτη, τα μεταφορικά ήταν ίδια για όλους (Αθηνα-Αλεξαδρούπολη-Κρήτη) το ίδιο ποσό
  • Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα δεν δούλευε αν και μου είπε με σιγουριά ότι στην αρχή δούλευε
  • Δεν είχε γίνει καθόλου διασύνδεση της αποθήκης του ηλεκτρονικού καταστήματος με το φυσικό κατάστημα, σχετικά με αυτό μου είπε δεν το ήθελε για αρχή αλλά αυτός που του έφτιαξε το ηλεκτρονικό κατάστημα του είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και έχει μεγάλο κόστος
  • Ηταν σχεδόν αδύνατον να κάνεις παραγγελία από κινητό, αν αναρωτιέστε το θέμα που χρησιμοποιούσε ήταν responsive αλλά ήταν κακοσχεδιασμένο ακόμα και για desktop συσκευές.

Δεν ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που συνάντησα μερικώς ή καθόλου ενημερωμένος για το πώς πρέπει να δουλεύει και πώς πρέπει να είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ήταν ένας από το πολλούς που ανέθεσε την κατασκευή του ηλεκτρονικού του καταστήματος σε κάποιον που δεν του εξήγησε πως δουλεύει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει να το κάνει.

Το συμπέρασμα από αυτή την μικρή ιστορία είναι ότι η κατασκευή και η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι κάτι απλό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία, σχεδιασμό και συνεργασία με τους κατάλληλους ανθρώπους για να είναι επιτυχημένο το ηλεκτρονικό σας κατάστημα σε διαφορετική περίπτωση έχεις απλά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα κάπου εκεί έξω και αν κατά λάθος πέσει κάποιος επάνω μπορεί να έχεις και κάποια πώληση.

Για την ιστορία ο αναφερόμενος επιχειρηματίας συμφώνησε και υλοποιήσαμε ότι σχεδιάστηκε και έκτοτε οι πωλήσεις από το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι σταθερά ανοδικές.

Tags

Giannis Theodoropoulos

DEV με εμπειρία στην δημιουργία-ανανέωση ιστοσελίδων/ηλεκτρονικών καταστημάτων.Σκοπός μου είναι να σε βοηθήσω στην βελτίωση της εικόνας και προβολής της επιχείρησης σου στο διαδίκτυο.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.