Είναι δεδομένο ότι το ξενοδοχείο σας πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα αλλά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε.

Το πραγματικό ζητούμενο είναι το πως μια σύγχρονη και λειτουργική ιστοσελίδα θα καταφέρει να προσελκύσει πελάτες καθώς και το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα ξενοδοχείου/ενοικιαζόμενων δωματίων προκειμένου να επιτύχει το στόχο της.

Η εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας είναι καθοριστική, έτσι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας σύγχρονου σχεδιασμού που χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και παράλληλα να επικοινωνεί σωστά με τους υποψήφιους πελάτες σας είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη της online εταιρικής σας εικόνας.

Σε αυτό το άρθρο αναλύω την φιλοσοφία και τις τεχνικές που χρησιμοποιώ για την δημιουργία καλαίσθητων, σωστά δομημένων και λειτουργικών ιστοσελίδων για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Υφος ιστοσελίδας

Το ύφος της ιστοσελίδας πρέπει να είναι αντίστοιχο με την περιοχή που βρίσκεται και αυτά που προσφέρει, οι φωτογραφίες και τα χρώματα τις ιστοσελίδας καλό είναι να αναδεικνύουν και να αποπνέουν την ανάλογη ατμόσφαιρα, η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας πρέπει να είναι θελκτική, να προκαλεί τον υποψήφιο πελάτη να την εξερευνήσει ώστε να ανακαλύψει την επιχείρηση σας.

Σημαντικό επίσης είναι και το κοινό που απευθυνόμαστε, λαμβάνοντας πληροφορίες από τους ανθρώπους της επιχείρησης και από στατιστικά χρήσης της ιστοσελίδας, οδηγούμε σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τους υποψήφιους πελάτες και προσπαθώ να ενισχύσω τις συνήθειες και τα patterns που προκύπτουν.

Οπότε στο ύφος-σχεδίαση της ιστοσελίδας λαμβάνω υπόψιν σοβαρά και αυτό τον παράγοντα, π.χ. αν υποθέσουμε ότι έχουμε δύο πανομοιότυπα καταλύματα και το ένα βρίσκετε στην Ιο και το άλλο στην Πάτμο, από την τοποθεσία αντιλαμβανόμαστε ότι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, το ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε μελετώντας και τα στατιστικά επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, βάση αυτού προσαρμόζω και το σχεδιαστικό ύφος της ιστοσελίδας μας.

Ουσιαστικά όταν σχεδιάζω μια ιστοσελίδα ξενοδοχείου λαμβάνω υπόψιν και το προφίλ των υποψήφιων επισκεπτών εκτός των άλλων.

Ξεκάθαρη δομή

Το κλειδί εδώ είναι η ευκολία πλοήγησης.

Η πληροφορία που αναζητά ο επισκέπτης πρέπει να είναι προσβάσιμη με τα λιγότερα δυνατά κλικ, επίσης οι διαδρομές εντός της ιστοσελίδας (user flow) να είναι κατανοητές και ξεκάθαρες.

Αν ο επισκέπτης αναζητά διαθεσιμότητα για ένα δωμάτιο πρέπει να του δώσουμε αυτή την πληροφορία ολοκληρωμένη εύκολα και άμεσα, ταυτόχρονα τον ενημερώνουμε για όλες τις παροχές μας, εναλλακτικές επιλογές δωματίων, τιμές και του παρέχουμε δυνατότητα άμεσης κράτησης με λίγα κλικ.

Η δομή της ιστοσελίδας πρέπει να διευκολύνει τον επισκέπτη στην ανακάλυψη της πληροφορίας που αναζητά, ταυτόχρονα πρέπει να εκφράζει και να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ταυτότητα και τη φιλοσοφία σας και να τον καθοδηγεί στα μονοπάτια που έχετε καθορίσει, με βάση τους επιχειρηματικούς στόχους που έχετε θέσει.

Πληροφορίες τοποθεσίας

Όταν κάποιος αναζητά που θα περάσει τις διακοπές του, δεν ψάχνει απλά ένα μέρος όπου θα κοιμηθεί μερικά βράδια, σίγουρα θέλει να εξερευνήσει την ευρύτερη περιοχή να μάθει για τα αξιοθέατα τις παραλίες, τοπικές εκδηλώσεις μέρη που ενδείκνυται να επισκεφθεί  κλπ.

Πρέπει επίσης να παρέχετε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεστε και με ποιο τρόπο/ους ο επισκέπτης θα έρθει στο κατάλυμα σας.

Παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι γνωρίζεται την περιοχή και διαισθάνεται ότι θα του παρέχεται ότι πληροφορία χρειαστεί βελτιώνοντας έτσι την διαμονή του.

Κριτικές επισκεπτών

Όταν κάποιος αναζητά ένα ξενοδοχείο-κατάλυμα για διακοπές πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική του απόφαση για το αν θα κλείσει ή όχι δωμάτιο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν οι κριτικές.

Οπότε οι πιθανοί επισκέπτες, για να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική άποψή για το ξενοδοχείο σας, συνήθως ανατρέχουν σε πλατφόρμες όπως το tripadvisor, booking κλπ ώστε να διαβάσουν κριτικές πελατών που σας έχουν επισκεφθεί.

Αν η ιστοσελίδα σας δεν παρέχει κριτικές που έχουν γραφτεί για το ξενοδοχείο σας σε άλλες πλατφόρμες (tripadvisor, booking κλπ) τους προτρέπετε να αφήσουν την ιστοσελίδα σας για να ψάξουν για αυτές τις κριτικές σε άλλες πλατφόρμες.

Εχει παρατηρηθεί ότι αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κρατήσεων γιατί αυτές οι ιστοσελίδες εκτός από τις κριτικές που έχουν για το κατάλυμα σας προτείνουν και εναλλακτικές επιλογές ξενοδοχείων-ενοικιαζόμενων δωματίων. Οπως καταλαβαίνεται είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τις κριτικές στην ιστοσελίδα σας για να περιορίσετε πιθανές απώλειες.

Responsive σχεδίαση

Το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιεί μια mobile συσκευή (smartphone-talbet) για την πλοήγηση του στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά και η τάση παραμένει ανοδική οπότε είναι επιβεβλημένο η ιστοσελίδα σας να λειτουργεί σωστά σε όλες τις συσκευές.

Η responsive σχεδίαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά τεχνικών που εφαρμόζονται στις κατασκευή μιας ιστοσελίδα ώστε να προσαρμόζετε δυναμικά σε κάθε συσκευή, ο στόχος είναι η παροχή θετικής εμπειρίας στους επισκέπτες μας, κοινώς δίνουμε στον επισκέπτη μια ξεκάθαρη εικόνα και παρέχουμε ευκολία στην πλοήγηση ανεξαρτήτως του μέσου πρόσβασης π.χ. (desktop, laptop, smartphone, tablet).

Σύστημα κρατήσεων

Εχω διαπιστώσει ότι αρκετά ξενοδοχεία και ακόμα περισσότερα μικρά καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων δεν διαθέτουν αυτόνομο σύστημα κρατήσεων πιστεύοντας ότι δεν είναι απαραίτητο εφόσον χρησιμοποιούν κάποια πλατφόρμα τύπου Booking ή ότι θα τους επιβαρύνει με παραπάνω έξοδα.

Ένα αυτόνομο σύστημα κρατήσεων, αυξάνει τις άμεσες κρατήσεις που πραγματοποιούνται απευθείας από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να στηρίζεστε σε διαφορετικές πλατφόρμες για να αυξήσετε τις κρατήσεις σας. Επίσης επιτρέπει σε κάθε ξενοδόχο να αυτοματοποιήσει την διαδικασία κράτησης ενός δωματίου μέσα από την ιστοσελίδα του, μειώνοντας τα περιττά κόστη και τις προμήθειες σε τρίτους.

Το Wordpress σας δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσετε ένα αυτόνομο σύστημα κρατήσεων χωρίς ο υποψήφιος πελάτης να απομακρυνθεί από την ιστοσελίδας σας, επίσης μπορεί να ενημερώσει άμεσα  οποιοδήποτε άλλο δημοφιλές σύστημα κρατήσεων χρησιμοποιείται ώστε να μην έχετε Double Booking και να έχετε την διαχείριση των κρατήσεων σας από ένα μόνο κανάλι.

Αναφέρω μερικά από τα πλεονεκτήματα

  • Τρόποι πληρωμής: μπορείτε να ορίσετε επιλογή πληρωμής (μερική πληρωμή ή πλήρες ποσό) και διαφορετικούς τρόπους πληρωμής - online (με πιστωτική κάρτα ή PayPal) (τραπεζική μεταφορά, πληρωμή κατά την άφιξη … κλπ)
  • Διαχείριση των κρατήσεων από ένα και μόνο περιβάλλον με άμεση ενημέρωση λοιπών καναλιών πώλησης (Booking, Expedia, AirBnb κλπ), αν χρησιμοποιείτε
  • Προσφορά έξτρα υπηρεσιών που μπορούν να ενσωματωθούν στην κράτηση (upsell)
  • Σύνθετη τιμολόγηση, χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα κανόνων κράτησης μπορείτε με δικά σας κριτήρια να ορίσετε κάθε είδους τιμολογιακή πολιτική
  • Προσφέρετε εκπτώσεις όταν η κράτηση πληροί κριτήρια που έχετε ορίσει (π.χ. παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας, συγκεκριμένη σεζόν κ.λ.π.)
  • Ανταμοιβή πελατών με εκπτωτικά κουπόνια
  • Δυναμικό ημερολόγιο όπου ενημερώνει άμεσα τον πελάτη για την διαθεσιμότητα

Ο αριθμός των βημάτων για την ολοκλήρωση μιας κράτησης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος, επίσης η αλληλεπίδραση των πελατών με την λειτουργία της ιστοσελίδας οφείλει να τους προϊδεάσει θετικά ώστε να ολοκληρώσουν της κράτηση τους δίδοντας τους την αίσθηση της εκπλήρωσης των αναγκών τους.

Ισως λοιπόν πρέπει να το ξανασκεφτείτε ώστε να ενσωματώσετε ένα αυτόνομο σύστημα κρατήσεων στο ξενοδοχείο σας γιατί τα οφέλη που προσφέρει στην επιχείρηση σας είναι σημαντικά.

Είναι πολύ πιθανόν λόγω COVID-19 να έλθουν σημαντικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής, ίσως αναγκαστούν να προσαρμόσουν αρκετές υπηρεσίες σε ηλεκτρονικές και να εμπλουτίσουν την ηλεκτρονική επικοινωνία τους, σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις και τα ταξίδια δεν θα σταματήσουν αλλά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για αυτό πρέπει και εσείς να προετοιμάσετε την επιχείρηση σας.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο και θέλετε να βελτιώσετε την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας ή ενδιαφέρεστε για την κατασκευή μιας νέας ιστοσελίδας για το ξενοδοχείο σας.